tiistai 3. maaliskuuta 2015

Tietoa vai kohinaa?



Tietoa vai kohinaa?

Kuvassa on kaksi grafiikkaa, mutta mitä ne esittävät?





Vinkki 1: punainen käyrä sisältää yhteensä sata erillistä pistettä ja pienen grafiikan sinisiä palkkeja on selvästi viisi.

Oletetaan, että olet päättäjä, asiantuntija, ekonomisti, yritysjohtaja tai poliitikko. Saat eteesi sinisen grafiikan. Mitä ajatuksia se sinussa herättää? Kuvaako se positiivista tai negatiivista kehitystä? Riippuu tietysti siitä, mitä pystyakselilla kuvataan ja sitä en ole sanononut. Jos palkit kuvaavat lämpötilaa, näyttä kylmenevän. Jos ne kuvaavat yrityksen liikevaihtoa viideltä edelliseltä kvarttaalilta, näyttä kehitys yhtä hyvää jaksoa lukunottamatta olla menossa huonompaan suuntaan.

Entä punainen käyrä? Se osoittaa, että alkukasvun jälkeen tuli voimakas romahdus, josta sitten pitkän ajanjakson kulessa jälleen toivuttiin. Lopulta tuli taas romahdus. Käyrä voisi selvästikin kuvat vaikka valuuttakurssin tai pörssiosakkeen arvon kehittymistä. Mitä johtopäätöksiä teet tiedon perusteella?

Vinkki 2: siniset palkit ovat punaisen käyrän pisteet 11 – 15. Ne siis esittävät sillä kohtaa samaa asiaa.
Huomasitko asian heti? Todennäköisesti et.

Ainakin yksi asia tuli nyt selväksi. Jos päättelet jotain sinisten palkkien pohjalta, et näe laajempaa kuvaa.
Sen saa tarkastelemalla punaista  vuorostoratakäyrää.

Mutta mitä käyrä oikeastaan esittää?

Ei esitä mitään todellista, vaikka siltä näyttää. Se pohjautuu yksinkertaiseen ns. rekursioyhtälöön, jossa uusi luku lasketaan kertomalla edellinen luku luvulla 0,9 ja lisäämällä tuloon luku kymmenen. Lisäksi siihen lisätään iso määrä satunnaista kohinaa. Kannattaa siis olla tarkkana, ennen kuin tulkitsee yhtään mitään tiedoksi tai kohinaksi.

Jos kohina postetaan näyttää kuva seuraavalta:


Olisitko nyt huomannut, että sininen grafiikka esittää punaisen käyrän pisteitä 11 - 15?
Vaikka kohinaa ei ole, on asioiden hahmottaminen lähes mahdotonta. Mahdolisuudet 
ihmisten harhauttamiseen "tiedon" avulla ovat rajattomat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti